Tidigare evenemang

Helgkurs i kulning

Evenemanget har utgått

Välkommen på helgkurs i kulning och lockrop!

I den här kursen lär vi oss grunderna i kulning, du får utforska din unika röst och den häftiga känslan när rösten bär över skogen, starkt och kraftfullt. Kursplats är vackra Svedbovallen, en levande fäbod med ett magiskt fint eko - och har vi tur kanske djuren svarar oss. Med hjälp av enkla och lättsamma övningar går vi på upptäcktsfärd efter röstens kärna, din alldeles egna klang och kraft. Vi varvar sköna röstövningar med  med lockrop och vallvisor.

Lärare på kursen är Lovisa Liljeberg, folksångerska och sångpedagog med gedigen kunskap i området vallmusik, fäbodkultur och röstens kraft. Hon leder dig genom kursen med trygg och varm hand, ett behagligt lugn och mycket skratt!

⌁ 10-11 augusti 2024 | Svedbovallen
⌁ Tid: 10 augusti kl. 10-15.30 inkl. 1 timmes lunch och fikapaus samt 11 augusti kl. 10-12.30
⌁ Pris: 1450 kr
⌁ Antal platser: Max 12 deltagare
⌁ Du anmäler dig här

Inga förkunskaper krävs, bara lusten att använda och utforska din röst! Även du som har kulat förut är hjärligt välkommen, en del individuell handledning ingår för den som önskar.


Hela eller delar av undervisningen kommer att vara förlagda utomhus och vi kommer att vandra i skog och mark, så du bör ha oömma kläder efter väder och bra skor eller stövlar med dig. Fika, smörgåsar och liknande finns i caféet, men behöver du stadigare lunch än så, så tar du med egen.

Datum:

Tid:  - 

Plats: Svedbovallen

Musik på Svedbovallen: Enkel, vacker, öm

Evenemanget har utgått

Välkommen att lyssna till Lovisa Liljeberg och Jonas Olsson tolkar Monica Zetterlund och Bill Evans på sång och gitarr i den vackra miljön på Svedbovallen.

På denna konsert får ni höra den lite jazzigare delen av Monica Zetterlunds repertoar, framförallt låtar från skivan Walz for Debby, som hon spelade in tillsammans med den enastående pianisten Bill Evans 1964. Kanske en av världens bästa skivor. Det är tidlöst, svängigt och vackert!

⌁ 6 augusti 2024 | Svedbovallen
⌁ Evenemangsstart: 19:00
⌁ Spellängd: Ca 1 timme
⌁ Entrébiljett: 150 kr
⌁ Du bokar dina biljetter här 

Konserten görs utomhus bland fäbodstugorna och med djuren runt knuten. Ta med myggmedel och fällstol (några bänkar kommer att finnas). 

 

Om Lovisa Liljeberg och Jonas Olsson
Lovisa Liljeberg är en sångerska med varm röst och stor närvaro. Med stadiga rötter i den svenska folkmusiken rör hon sig ledigt mellan jazz, blues och folk. Jonas Olsson kompar skickligt svängigt och inkännande på gitarr. En riktigt härlig musikstund utlovas!

Konserten arrangeras av Svedbovallen, Stenegård och Studieförbundet Bilda.

Datum:

Tid:  - 

Plats: Svedbovallen

Kvinnornas rike - Bland fäbodguld och björnfrossa!

Evenemanget har utgått

Följ med på en guidad resa tillbaka i tiden, till en vardag på en fäbod ca år 1850. Hur såg livet ut då? Vilka var utmaningarna? Vad tillverkade man där? Hur såg en vanlig dag på vallen ut? Och hur ser det ut på Svedbovallen idag? 

Guiden Lovisa Liljeberg har svar på alla dessa frågor, och hon kommer att guida dig under denna spännande tur.

⌁ 4 augusti 2024 | Svedbovallen
⌁ Tid: 14:00 - 15:00
⌁ Längd: Guidningen pågår ca 1 timme
⌁ Ordinarie biljett: 175 kr
⌁ Barn under 10 år går gratis men måste bokas!
⌁ Antal platser: Max 25 personer/guidning

ANMÄLAN
Anmälan sker via Nortic eller genom Stenegårds Besökscentrum.

Fika från fäboden finns att köpa i fäbodcaféet, före eller efter guidningen.

Start vid fäbodens parkering, skylt visar platsen, invänta guiden där. Guidningen sker till stor del utomhus så kläder efter väder rekommenderas!

Datum:

Tid:  - 

Plats: Svedbovallen

Jungfru Maria-gestalten i fäbodtraditionen

Evenemanget har utgått

Varmt välkommen till eftermiddag på Svedbovallen där Jenss Hansen, biolog och etnobotaniker, berättar om Jungfru Maria-gestalten i fäbodtradition och håller en liten växtvandring. 

⌁ 30 juli 2024 | Svedbovallen
⌁ Tid: 14:00 - 15:30
⌁ Ordinarie biljett: 150 kr
⌁ Antal platser: Max 30 personer
Du bokar din biljett här 

I den folkliga traditionen sågs jungfru Maria ofta som den goda husmodern. Hon rörde sig mitt bland människorna, särskilt bland kvinnorna och hjälpte till med spinning, vävning, mjölkning och bakning, men också vid barnafödande och sjukdomar. Inom den kvinnodominerade fäbodmiljön blev detta extra tydligt och kan spåras i en lång rad folkliga växtnamn som Marie sileshår, jungfru Marias kärntörel och jungfru Marie fingerborg. Även djuren har ofta namn med maria-anknytning som Lilja, Rosa och Maja.

Under eftermiddagen kommer denna folkliga tradition kort att presenteras och därefter en liten växtvandring där det visas exempel på mariaväxter i fäbodmiljön. Det kommer även finnas möjlighet att köpa Jenss nya bok: Växterna som bär hennes namn – jungfru Maria i etnobotaniken.

 

Datum:

Tid:  - 

Plats: Svedbovallen